Welke wandelschoenen heb je nodig

Welke wandelschoenen je nodig hebt, hangt natuurlijk af van verschillende factoren want je hebt wandelen en wandelen. Even een ommetje maken na het eten of lange afstandswandelingen in de bergen waarbij je moet klimmen en dalen en alles daar tussenin. Loop je in weer en wind of alleen als het zonnetje schijnt? Een half uur of dagen achtereen, heb je ‘lastige voeten’ en natuurlijk je financiële mogelijkheden spelen een rol. In dit blog meer over de vraag welke wandelschoenen het beste bij jou passen.  

Lees verder na de afbeelding.

Groep wandelaars bij de ochtendzon

De drie pijlers

Om de beste wandelschoenen te kiezen stel je jezelf drie vragen:

  1. Waar ga ik wandelen
  2. Wat hebben mijn voeten nodig
  3. Heb ik persoonlijke voorkeuren

Waar ga je wandelen? Vooral door straten, loop je ook op gras en ander oneffen terrein of ga je klimmen in de bergen? We vertellen hieronder wat meer over de eisen die aan wandelschoenen worden gesteld in relatie tot het terrein waarop je loopt. 

Wat hebben jouw voeten nodig? Pasvorm is super belangrijk! Je hebt mensen met hele smalle voeten, heel brede voeten, platvoeten of andere ‘bijzondere’ voeten. Je schoen moet goed passen en lekker zitten, want anders krijg je blaren en ander ongemak, zeker als je wat langer gaat wandelen. 

En dan je persoonlijke voorkeuren. Loop je gewoon door als het regent? Dan zijn waterdichte schoenen natuurlijk een must. Last van zweetvoeten? Kies dan voor ademende schoenen. Wil je graag je eigen binnenzool in je wandelschoen kunnen leggen? Kies dan voor een wandelschoen met uitneembare binnenzolen.
En last but not least: het oog wil ook wat, dus zoek naar schoenen die je leuk, hip en cool vindt. 

Wandelschoenen en het terrein waarop je loopt

Wandelschoenen worden onderverdeeld in categorieën naar het terrein waarop je loopt:

  • Categorie A: schoenen voor wandelingen over (vrijwel) vlak terrein. Met deze schoenen maak je een boswandeling, loop je lekker aan het strand of ga je winkelen. Het zijn lage schoenen die licht van gewicht zijn en veel bewegingsvrijheid bieden
  • Categorie A/B: wandelen in heuvelachtig gebied en in de duinen. Deze schoenen hebben een halfhoge schacht waardoor je enkels meer stabiliteit hebben. Ze zijn flexibel en licht van gewicht
  • Categorie B: voor wandelingen in heuvelachtig en bergachtig gebied. Een wat stuggere schoen die veel ondersteuning biedt. Geschikt voor wandelingen met lichte tot middelzware bepakking
  • Categorie C: voor meerdaagse tochten door het hooggebergte. Schoenen met hoge schacht en een stugge zool. Ze zijn wat zwaarder in gewicht maar bieden heel veel steun en stabiliteit. Onder dit soort schoenen kan je stijgbeugels plaatsen voor het klimmen over rotsen en ze zijn waterdicht
  • Categorie D: wandelschoenen voor zware routes in het hooggebergte met rots en ijs. Dit soort schoenen heb je alleen nodig als je naar de hoogste toppen wilt klimmen of met een zware bepakking loopt. 

Nike wandelschoenen

Nike heeft verschillende wandelschoenen voor elke wandeling; denk aan de Nike Motiva, Infinity Run, Invincible, Pegasus, Structure en Vomero.

Lopen doen we allemaal, elke dag, of het nu in huis, op het werk, onderweg of op de loopband in de sportschool is. Goede wandelschoenen hebben demping onder de voet, bovenwerk van ventilerend mesh en ondersteuning voor de voetholte om de schok van je stap op te vangen. Rubberen zolen geven je meer grip als je over glad of ongelijk terrein gaat lopen. 

Tip: Kies voor een paar wandelschoenen met een brede voorvoet. Zo hebben je tenen genoeg bewegingsruimte. 


Let op: reacties worden voor publicatie beoordeeld op inhoud en taalgebruik.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.