Hoeveel zijn mijn gedragen sneakers waard

Sommige sneakers zijn geld waard, óók als ze al gedragen zijn. Hoe weet je welke schoenen waardevol zijn en hoeveel zijn je gedragen sneakers dan waard? Populaire sneakers kunnen écht veel geld opbrengen: €1.000, €.3000, €10.000 en nog (veel) meer komt voor. Het is dus zeker de moeite waard te controleren of dat paar sneakers dat bij jou in de kast staat misschien ook een leuke cent kan opbrengen. Ze zeggen weleens: ‘Een sneaker is geen schoen, het is kunst’.

Bekende merken sneakers die geld opleveren

Er zijn veel sneakers die geld kunnen opleveren. Hieronder een paar merken en releases die veel geld waard kunnen wijn:

Lees verder na de afbeelding.

Lichtgevende Jordan 1

Hoe wordt de waarde van sneakers bepaald

Een product, dus ook een sneaker, is waardevol om bepaalde redenen. In het geval van sneakers spelen er meerdere factoren een rol. Het gaat er bijvoorbeeld niet alleen maar om of er weinig of veel van een bepaalde sneaker zijn gemaakt. Nee, ook andere zaken spelen mee, bijvoorbeeld of de schoen een hype is, hoeveel er gemaakt zijn, welke materialen zijn gebruikt en of de sneaker is gelinkt aan een bepaalde beroemdheid.

Vraag en aanbod

Er bestaan sneakerverzamelaars. Mensen die, soms grof, geld neertellen voor een paar sneakers. En ja, voor gedragen zweetsneakers. Zij zien dat als een investering want tot op heden worden sneakers alleen maar meer waard. Gewilde sneakers die moeilijk zijn te krijgen, zijn meer geld waard.

Samenwerking met een artiest

Lang niet elke nieuwe sneaker wordt onder de naam van een artiest uitgebracht. Is dat wel het geval, en vooral als het om een beroemdheid gaat zoals Piet Parra of Kanye West, dan kan je je portemonnee leegtrekken. Of vullen natuurlijk, als je zo’n paar sneakers verkoopt.

Gebruikte materialen

Sneakers die zijn gemaakt met gebruik van bijzondere materialen zijn vaak meer geld waard. Dingen die afwijken van het normaal zijn meestal meer waard, niet alleen schoenen. Bij sneakers zijn denim, corduroy en dierenprints gewild.

Kleurstelling

Bijzondere kleurstellingen liggen goed in de markt, en zeker als dit ook nog eens samengaat met bijzondere materialen. Roze, burgundy, mint bijvoorbeeld. Het zijn niet altijd de mooiste modellen, maar ze zijn wel gewild.

Oplage

Superbelangrijk natuurlijk: hoe minder er zijn, hoe hoger de waarde. Wordt een sneaker bekend en geld waard, dan stijgt de waarde steeds verder, soms tot enorme hoogte. Het duurste paar ooit leverde $2,2 miljoen op.

Releasetype en releasejaar

Is de schoen uitgegeven voor winkelverkoop? Heb je je sneakers via een raffle in je bezit gekregen of misschien via een bekende van de uitgever? In die laatste twee gevallen kunnen je schoenen nog meer en nog sneller geld waard zijn.
Releasejaar speelt ook een rol: hoe ouder, hoe meer waard (natuurlijk alleen als het om een bijzondere sneaker gaat). Is je schoen nog in goede conditie, dan werkt dat ook waardeverhogend.

Waarde van je sneakers bepalen

Wil je weten wat jouw oude sneakers waard zijn of overweeg je te investeren in sneakers? Onderzoek dan altijd eerst wat de gangbare prijzen van het moment zijn. Dat kan je doen via platforms als Stockx, Marktplaats en Vinted.


Let op: reacties worden voor publicatie beoordeeld op inhoud en taalgebruik.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.